Keep Alive Nedir? Keep Alive bütün tarayıcılar tarafından desteklenen, web siteye istek sayısını azaltan ve web sitenin daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlayan, site performansını arttırılması için seo iyileştirme çalışmaları içerisinde yapılan kod uygulamasıdır.

Bilindiği üzere web siteler birçok kod dosyasının bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Hız ve se performansı açısından Keep Alive uygulaması ile web sitesinin bu dosyalarına ayrı ayrı istek atılmasının önüne geçiyoruz. Keep Alive ile aynı TCP bağlantısı üzerinden sitedeki bütün css, js, grafikler ve videoların tamamı aynı istek üzerinden indirilir. Bu işlem hem sunucu yükünü hafifletirken diğer yandan ise site açılış hızını arttırmaktadır.


Keep-Alive Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Keep Alive tüm cihaz ve güncel tarayıcılarda desteklenmektedir.
  • Keep-Alive, limitleri kısıtlı olan hostinglerde ve paylaşımlı hostinglerde barındırılan web siteleri için HTTP isteklerini en aza indirerek CPU ve Bellek kullanımını azaltmaya yaramaktadır. 
  • Keep Alive, kullanıcılar siteyi açtığı zaman HTTP istediğini ilk TCP bağlantısı üzerinden sağlamaktadır.
  • Web sitelerinin güvenli bir şekilde açılmasını sağlayan SSl için HTTPS istekleri sunucuda daha fazla CPU harcamanktadır. SSL ve HTTPS kullanılması gerektiği için, Keep-Alive web sitenize olması sizlere büyük fayda sağlamaktadır.
  • Web sitenin açılış gecikmeleri azaltıllarak, seo çalışmalarında performans iyileştirmesi sağlanmaktadır.


Keep Alive Özelliği Nasıl Aktif Edilir?

Sunuclar ya da hostinglerde Keep Alive özelliğini aktif etmenin üç (3) ayrı yöntemi bulunmaktadır.

  • .htaccess ile Keep Alive aktifleştirme
  • httpd.conf dosyası üzerinden Keep Alive aktifleştirme
  • NGINX'de Keep Alive Aktifleştirme
  • Windows Server (IIS) Üzerinden Keep Alive Aktifleştirme



1- .htaccess ile Keep Alive Aktifleştirme

Cpanel üzerinden ya da FTP dosya görüntüleme programları üzerinden hostinginizde httpdocs klasörü içerisinde bulunan .htaccess dosyasının bir yedeğini bilgisayarınıza indirin. Ardından .htaccess dosyasını kod editörü program ile açın. Daha sonra aşağıda belirttiğimiz Keep Alive kodlarını .htaccess dosyasının en altına yerleştirin ve dosyayı kaydedin. Artık hostinginizde Keep Alive özelliği aktif duruma gelecektir. 


<ifModule mod_headers.c>
Header set Connection keep-alive
</ifModule>



2- httpd.conf Dosyasını Üzerinden Keep Alive Aktifleştirme

Apache sunucu üzerinden httpd.conf yapılandırma dosyasına erişiminiz bulunmakta ise, aşğıda belirttiğimiz gibi  ayarları güncellersenz Keep-Alive özelliği web sitenizde aktifleştirilecektir.

Hosting kullanıyorsanız büyük ihtimalle httpd.conf dosyasına erişiminiz olmayacaktır. Böyle durumda ise hosting ya da servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek aşağıda belirttiğimiz dosyayı httpd.conf dosyasıda güncellemesini söyleyebilirsiniz. 


KeepAlive On
MaxKeepAliveRequests 50
KeepAliveTimeout 10


KeepAlive On alanı uzantıyı aktifleştirmektedir.

MaxKeepAliveRequests kısmı ise, tek bir TCP bağlantısı üzerinden maksimum izin verilebilen istek sayısını ifade etmektedir. Aynı anda tek bir bağlantı üzerinden 65 istek trafiği çok yüksek olmayan siteler için idealdir.

KeepAliveTimeout alanını 10 olarak ayarlamak normaldir. Bu değer sunucunun bir istemciden gelen yeni istekler için bekleyeceği zamanı ifade eden değerdir. KeepAliveTimeout  değerini çok yüksek tutmanız durumunda sunucunun aşırı yüklenmesine sebebiyet vermektedir.


3- NGINX'de Keep Alive Aktifleştirme

Keep Alive, NGINX sunucu ayarlarında default olarak etkin durumdadır. Ancak bazen pasif duruma bırakılabiliyor.  Eğer NGINX sunucularınızda Keep Alive özelliği pasif durumda ise HttpCoreModule kullanarak bu modül etkinleştirilmektedir. 

keepalive_disable şeklinde aratarak pasif olduğunu göreceksiniz. Keep Alive'yi aktif etmek için keepalive_disable bu ifadeyi keepalive_enable olarak değiştirmeniz gerekmektedir. 



4-Windows Server (IIS) Üzerinden Keep Alive Aktifleştirme

Eğer IIS windows tabanlı bir sunucu kullanıyorsanız 

Windows tabanlı bir sunucularda Keep Alive uzantısını aktif etmek kolaydır. 

Windows server üzerinde komut satırına aşağıdaki kodu yazarak aktifleştirebilirsiniz.

appcmd set config /section:httpProtocol /allowKeepAlive:true 


Eğer ki windows server üzerinden pasif etmek istiyorsanız komut satırına 

appcmd set config /section:httpProtocol /allowKeepAlive:true

bu kodu yazabilirsiniz.